Streetart

Slechte straatkunst:
     
Bij de linker foto vind ik de werkjes opzich wel oke, maar in het geheel ziet het er heel erg rommelig uit, en vind ik het geen mooie straatkunst, meer een beetje het verpesten van de muur, want de muur had ook gebruikt kunnen worden voor 1 groot werk van iemand. Bij de middelste foto vind ik het werk opzich ook wel oke, maar een beetje saai. Als je het langsloopt denk je eerder: "he een graffiti tekening" in plaats van "he wat een mooi straatkunstwerk". Ook de omgeving ervan maakt het niet echt aantrekkelijker. De rechter foto vind ik ook zonde van de ondergrond waar het op gemaakt is. Het is slordig, onafgemaakt en er is maar wat door elkaar geschreven en gekrast. Ook dit vind ik zonde van de ondergrond.
 
Mooie straatkunst:
        
Bij de linker foto spraken de grote en afgemaakte werken me aan, en het kleurgebruik. Ik vind het mooier als straatkunstwerken wat groter zijn, veel kleur hebben, maar wel kleuren die bij elkaar passen, en als het niet slordig is of er maar snel wat geschreven wordt. Ook de middelste foto vond ik een mooi voorbeeld van straatkunst. Ik weet niet wat er staat, omdat het in een andere taal is geschreven, maar het ziet eruit als een gedicht. Ik vind dit een mooie manier van zo'n grote lege muur 'versieren'. Bij de rechter foto sprak mij alle grote werken bij elkaar aan, omdat je van grote afstand al kunt zien dat daar kunstenaars bezig zijn geweest. Je hoeft van veraf nog niet eens te zien wat er staat, want er is gelijk al te zien dat de werken bij elkaar mooi zijn en bij elkaar passen. Ook dit vind ik een mooie manier om de fietsenstalling te versieren.
 
Foto's van zwerfvuil of bruikbare plekken voor eigen streetart
     
Uiteindelijk heb ik geen van deze plekken of zwerfvuil gebruikt, omdat het afval er natuurlijk niet meer lag tegen de tijd dat we de foto's voor onze eigen streetart foto moesten gaan maken.
 
Graffiti
Graffiti zijn afbeeldingen of teksten die op straat of op een andere openbare plek met verf, verfstift (paintmarker), inkt of krassen zijn aangebracht. De kunstenaars laten zich alleen leiden door zijn/haar spontaniteit en een opvallend snelle uitvoering (noodgedwongen omdat de techniek dit enigszins vereist en hij/zij anders risico loopt te worden gearresteerd). In Nederland beweegt Laser 3.14 zich met gedichten op de grens tussen graffiti en street-art. Daarnaast zijn er verschillende Amsterdamse en Leidse graffiti-artiesten die in grensgebieden tussen kunst, reclame en graffiti hun brood verdienen. Denk hierbij aan Delta (Amsterdam) en Zedz (Leiden). In Midden-Nederland is de Utrechtse kabouter erg bekend. Vaak wordt graffiti in verband gebracht met vandalisme. Velen ergeren zich aan bekladding van de openbare ruimte. Graffitispuiters beschadigen eigendommen van privépersonen en gemeenten en jagen deze daarmee op kosten om de graffiti te verwijderen. Graffiti wordt vaak aangebracht op bouwwerken die niet van privépersonen zijn, maar van de overheid of van grote organisaties. Ongewenste graffiti wordt beschouwd als beschadiging van objecten. Daarom maakt de politie hiervan een proces-verbaal en wordt de dader gestraft. Deze moet meestal de kosten van het verwijderen betalen. Ik zelf vind graffiti mooi, als er echt veel werk in heeft gezeten en het echt een kunstwerk is. Wat gekladder op muren wat je niet eens kunt lezen of wat geen boodschap heeft spreekt me niet aan.
    
 
Werken met sjablonen.
Straatkunstenaars zoals Banksy werken met sjablonen. Een sjabloon is een grafische vorm die voor herhaaldelijk gebruik is bedoeld. In de oorspronkelijke betekenis is een sjabloon een stuk vlak materiaal in een gewenste vorm dat op een onderlaag wordt gelegd. Als het geheel wordt bedekt met inkt, voorkomt de sjabloon dat de inkt op de onderlaag komt Banksy maakte de sjablonen zelf en andere lieten ze maken. De sjablonen werden dan tegen een muur gezet en werd er met verf of graffiti overheen gespoten. De sjablonen kunnen gemaakt worden uit plastic of karton. Karton wordt vaak gebruikt door beginners. Hoewel er weinig zekerheid is over de ware identiteit van Banksy en de meeste bronnen aangeven dat zijn echte naam Robert of Robin Banks is, heet hij waarschijnlijk Robin Gunningham. Hij zou in 1973 geboren zijn in Bristol. Zijn kunstwerken zijn vaak politiek en humoristisch van aard. In zijn straatkunst combineert hij graffiti met een hem kenmerkende sjabloontechniek. Zijn straatwerk is te vinden in verschillende Europese steden maar ook buiten Europa. Ik vind het werk van Banksy, en buiten dat werk met sjablonen mooi, maar niet echt kunst. Ik vind het knapper als iemand uit de losse pols zo een kunstwerk (meerdere keren) kan maken. De ideeën van kunstenaars die met sjablonen werken zijn natuurlijk wel creatief, maar ik vind graffiti bijvoorbeeld interessanter.
 
    
 
1. Wanneer is de straatkunst ontstaan en waar?
Het verschijnsel is ontstaan in de jaren '70 en werd toen gebruikt om politieke standpunten duidelijk te maken.
2. Wie zijn naast Banksy nog meer invloedrijke straatkunstenaars?
Keith Haring.
3. Wanneer werd de straatkunst als Kunst gezien?
Wettelijk gezien zijn beschilderen, beplakken of bespuiten van publieke objecten meestal niet toegestaan. Mede daarom werken de meeste straatgrafici anoniem of onder een schuilnaam. Tegelijkertijd echter is straatgrafiek steeds vaker te zien in galerieën, musea, kunstfestivals of kunstboeken. Daarmee verwerft straatgrafiek haar eigen positie binnen de kunstwereld. Wanneer dit was kon ik niet vinden.
4. Vind je straatkunst horen bij Kunst? Waarom wel/niet?
Niet alle straatkunst. Zoals aan het begin van dit verslag te zien is vind ik sommige straatkunst mooi, maar sommige ook lelijk. Wanneer er maar wat slordigs op een muurtje wordt gespoten is het geen kunst, maar wanneer er een heel project van gemaakt wordt op een grote muur en bijpassende kleuren, vind ik het wel kunst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb